Alla dina rabatter

Pennywise vs lakanspöke – så fixar du halloweendräkten!

Halloween närmar sig med stormsteg och nedräkningen för studenternas sittningar är igång. Men, vad ska du klä ut dig till!? Hur ska du toppa förra årets utklädnad och hur högt vågar du sätta ribban under sin första termin? 

Oavsett om du funderar på att vara civilpolis, modell, Kalle Anka, Pennywise eller zombie kvarstår fortfarande – dräkten ska sättas ihop, samtidigt som du inte har världens största budget att lägga.

Därför tänkte vi hjälpa till och ge lite snabba råd. Välkommen till Studentkortets Halloweenskola för en tight budget!

Dräkten

A och O – Med lite fantasi och pyssel kan du plocka ihop en magisk dräkt hos din lokala second hand, billigt och framför allt miljövänligt! Vill du dock slå på stort och är dålig med nål och tråd, använd din studentrabatt på CDON.COM. De har fyllt på med massor av dräkter och roliga prylar inför halloween. Och med Studentkortet får du fri frakt över 100 kr!

För att få igång fantasiknölarna så ger vi ifrån oss några tips (OBS! fritt för tolkning): Gammal och erfaren, Humla, Vindruvsklase, Morgontrött, Badkruka, Turist, Julklapp, eller ett modem

Sminket

Har du kläderna klara men bara behöver bättra på makeupen? Ibland behöver du inte ens köpa in några nya plagg för att sätta ihop en dräkt – sminka dig gammal och rynkig med skugga och kajal eller koka ihop en pampig dödskallesminkning. Använd dig av inspirationsvideos och nyttja dina studentrabatter hos Cocopanda eller Nice Beauty för det du behöver.

Pyntet

Har du tänkt bjuda hem vännerna inför sittningen eller vill du bara pynta lite extra inför den stora helgen? Klicka dig då in på Cervera och använd din studentrabatt för att uppdatera pyntskåpet och göra de extra fint hemma! Vill du inte köpa nytt kan vi tipsa dig om att ta dig ut för att samla på dig vad naturen har att erbjuda – löv, snitsiga grenar eller kottar kan hösta till inredningen i ditt studentboende utan att kosta skjortan.

 

Stort lycka till och tänk på att göra det enkelt för dig! På Halloween gäller det att gå all-in, men det behöver inte kosta dig hela studiebidraget!

Shit Sherlock!

Vuxentiden är till för seriösa lekar med välplanerade attiraljer – vilket vi gör alldeles för sällan! Skratt har dessutom en positiv effekt på vår hälsa, smärta och stress. Därför vill vi slå ett slag för nervkittlande äventyr – och speciellt Escape Room!

Vässa hjärnan, sätt på dig detaljsinnet och förlora dig i fantasins värld. För det är vad som kommer att behövas när du ska ta dig ur Espace Room.

Escape Room påminner om konceptet på Fångarna på fortet, men med en Sherlock Holmes-twist. Till skillnad från Fångarna på fortet är det ett rum som ska undersökas och du har 60 minuter på dig att lösa mysteriet. Dessutom har alla rum en unik bakgrundshistoria som gör det svårt att inte leva sig in mysteriet.

Det fantastiska med denna typ av äventyr är att allt annat glöms bort i 60 minuter och du och dina vänner endast finns här och nu. Telefonen lämnar du ifrån dig innan du stängs in tillsammans med dina medspelare i ett väl planerat rum där varenda detalj kan vara lösningen som ni letar efter. Eftersom det är tidspress har ni ingen tid att förlora, utan det är skarpt läge som gäller.

Och du vet ju inte vad som kan vara en lösning eller ledtråd, vilka effekter som kommer dyka upp i rummet eller vem som kan komma på blixtvisit. Det blir en upplevelse fylld av byxångest och förtjusning – helt underbart!

Tips för att lösa rummet på bästa sätt:

  • Allt kan vara en möjlig lösning eller ledtråd, så avfärda inget!
  • Var inte för många i rummet – då kan det bli trångt och frustrerande. Kolla vad rekommendat antal personer i rummet är.
  • Kom ihåg att ingenting farligt kan hända oavsett hur trångt eller läskigt vissa uppgifter kan kännas.
  • Och såklart, välj ett rum som ingen av er varit i tidigare!

Boka Espace Room med 10% studentrabatt!

Du med Studentkortet får 10% studentrabatt på alla upplevelser från upplevelsepresent.se De erbjuder en mängd olika upplevelser i varierande prisklasser. Bjud bästa vännen på en helikoptertur över staden, pappa på en tur i sportbil med plattan i mattan, eller ta en runda runt höghöjdsbanan.

Upplevelsepresent.se har något för alla – heja äventyr och upplevelser!

I samarbete med Upplevelsepresent.se.

Heja hösten – detta behöver du!

Kyligare dagar och mörkare kvällar är på väg. Men frukta inte – hösten är ett perfekt tillfälle att shoppa mycket mer än stickade koftor, varma tofflor eller mysiga ljus. Studentkortet fixar höstens handlingslista.

Trådlösa lurarna som laddas via din Android

PUGZ trådlösa lurar tar 40 minuter att ladda upp och använder bara 3% telefonens batteri. Välj mellan läckande eller täta lurar i olika färger. Sladdfritt och bra, perfekt för bylsiga höstkläder. PUGZ med studentrabatt.

 

Underskatta inte ett klassiskt brädspel

Bjud in polarna en ruggig lördag och spela ett riktigt oldschool brädspel. Ladda med ett enkelt snabba spel till strategifyllda långkörare. Brädspel med studentrabatt.

 

Vinterskorna för sneakersälskaren

Hotta upp höstruskiga dagar med ett par robusta sneakers. Timberlands modell ”höga sneackers” är supersnygga och kan användas ända fram tills nästa sommar. Perfekt för sneackersälskaren! Timberlands med studentrabatt.

 

Förnya studentbostaden med fräscha posters

Uppdatera dina ramar med nya posters. Budgetmässigt och gör gott för själen. Snygga posters med studentrabatt.

 

Åk på weekend

Boka in en tredagars miniresa med vännerna, partnern eller varför inte unna dig själv en egen trip. Det finns massor av bra dealer du kan ta del av, och i ju godare tid du är desto bättre priser får du. Studentrabatt på paketdealer.

 

Lyxigt, fryst och färdiglagat.

Varför inte föregå ”slutet av månaden” och köp dig själv en lyxmiddag eller två som du sparar i frysen tills kylen gapar tomt. Picard serverar färdiglagad fryst kvalitetsmat som du kan handla när du fått CSN, och spara i frysen ända fram tills det gapar tomt i kylen. Guldkant på vardagen! Färdiglagad lyxmat med studentrabatt.

Inte bara spara, tjäna pengar också!

Extrajobb med Studentkortet

Blev introveckorna dyra för plånboken och du behöver mer än smarta studentrabatter – då är det dags för extrajobb! Många studenter undrar varför man ens behöver extrajobb och vad det tjänar till. Därför har Studentkortet vaskat fram de främsta anledningarna till att varför du faktiskt ska passa på att extrajobba under studietiden!

Ser bra ut på ditt CV!

Arbetslivserfarenhet är alltid hett när du söker dina första jobb efter examen. Och erfarenhet skaffar du inte sista terminen, se till att ge dig in i matchen redan nu.

Du bygger ett schysst kontaktnät

Även om du jobbar få timmar så lär du snabbt känna dina kollegor och andra nyckelpersoner som kan bli värdefulla kontakter när det är dags för ett heltidsjobb i framtiden.

Drygar ut studentkassan

Studietiden kan bli dyr, så det gäller att tänka smart.  Utöver att handla smart med studentrabatter kan det vara bra att fylla på med lite extrapengar utöver CSN.

Bryt av med jobb mellan inlämningar och tentor

Ibland blir det för mycket för hjärnan och teoriböckerna blir allt för mastiga. Då kan det vara skönt att stänga av och syssla med något annat några timmar. Ett extrajobb är perfekta sysslan!

Så, var hittar du extrajobbet?

För att landa ett roligt extrajobb kan du gå tillväga på lite olika sätt. Via Studentjobb kan du hitta det perfekta studentjobbet. Studentjobb hittar du också i Studentkortets App. Håll även utkik efter rekryteringsträffar eller händelser på ditt campus, lediga tjänster brukar annonseras ut genom affischer eller att företagen kommer till campus och hälsar på.

Behöver du hjälp med personligt brev eller råd när du ska skriva ditt CV, kanske vill du ha tips inför intervjun? Karriärhjälpen via Metrojobb hjälper dig och har massor av inspiration!

Skidor, snowboard, studenter och fest!

Det finns få saker som är så fantastiska som att glida ner för backen med blå himmel, stekande sol, nyfallen snö och en hörlur i ena örat. Du som vet vad jag menar förstår precis vilken känsla jag är ute efter.

Det här är ett inlägg för dig som älskar snö, fjällen och skidbacken. Du vet, den personen som älskar att hänga runt i skidkläderna både i och utanför backen, den som har vallat den egna brädan eller skidorna innan och älskar after skiin. Men det är också ett inlägg till dig som älskar att hänga med massa andra studenter, gillar happenings, att ha kul men inte nödvändigtvis gillar att åka skidor eller snowboard.

Skiweek 2018 kickar snart igång. Vecka 3,4 och 5 under 2018 är Åre fullt av studenter som är där för att ha ruskigt roligt. Men istället för att vi ska berätta hur fett det är där – så låter vi Skiweek 2017 tala för sig själv.

Enjoy, hoppas vi ses där nästa år!

Läs mer och boka Skiweek 2018 här.

 

Orden du bör ha koll på som student

Dugga, sexmästeri och gasque – som ny student kommer du med största sannolikhet att komma i kontakt med många nya ord. Här är ordlistan du behöver för att hänga med i snacket!

Dugga

En dugga är en mindre och enklare version av en tenta som ofta ingår som en del av examinationen för en kurs.

Nation

Studentnation eller nation är en studentförening vid ett universitet eller en högskola, ofta förknippade med en geografisk plats – exempelvis Gotlands nation i Uppsala. Nationerna erbjuder ofta en mängd förmåner eller aktiviteter som du som student kan ta del av, till exempel pub, bibliotek, boende,  körer och idrottsföreningar.

Sexmästeri

En studentförening eller grupp som ansvarar för att anordna fester. Ordet kommer från det äldre svenska ordet för fest – sexa, som i svensexa. Det handlar alltså inte om några sexuella anspelningar. Sexmästeriet består av sexmästaren som är ordförande och medhjälpare, så kallade sexmästerister.

Recentior – ”recce”

Den som är student under sin första termin kallas recentior, eller recce (uttalas ”resse”), som det kallas. Ordet kommer från latin och betyder helt enkelt nybörjare vid universitetet

Gasque

Gasque, som uttalas gask, är studentspråk för middag med efterföljande fest – oftast med ett speciellt tema. Ett annat vanligt ord med samma innebörd är sittning.

Kåravgift

Betalas till studentkårerna för att de ska ta tillvara på den enskilde studentens – det vill säga dina – intressen i studievärlden. Det kan handla om allt från att delta i planering av utbildning till sociala frågor och idrottsaktiviteter

Överliggare

En person som läser år efter år på universitet eller högskola för att hen trivs så bra med studentlivet – ibland utan att ens ta någon examen. Du behöver dock inte oroa dig för att skrivas in i historieböckerna som överliggare för att du läser ett par terminer längre än planerat. Otto Steiman var till exempel inskriven vid Lunds universitet under 94 terminer (1913–1960) och tenterade bara en grundkurs i historia.

 

Källa: Orden är hämtade från flera svenska universitets- och högskolors hemsidor, bland andra Stockholms universitet, Lunds universitet och SLU.

Text: Anna Thanner

Läs hela texten i Metro Student nr 3 2017.

5 tips för att ha råd med kurslitteraturen

Har du fått litteraturlistan? Lång och dyr brukar vara en klassiker. Om det känns svårt att få ihop kurslitteraturen med en tight studentekonomi – följ dessa tips!

1. Köp med studentrabatt

Hos Bokus kan du köpa kurslitteraturen med 5% studentrabatt. En riktigt bra start! Passa på att köpa hela litteraturlistan på en gång, du får fri frakt (över 99 kr), snabb leverans och kan bläddra bland miljontals titlar!

2. Var ute i god tid

Se till att vara ute i god tid. Ofta kan du gå in på din institutions hemsida och ta reda på vilken litteratur som du behöver långt innan kursen börjar. Ger du dig själv tid att vänta på långa leveranstider är det nämligen stor chans att du kan pressa fraktpriset.

3. Sälj dina gamla kursböcker (eller andra saker!)

Bokus har ett köp- och säljtorg – där du gratis kan annonsera ut kurslitteratur du inte längre behöver. Även på Tradera kan du lägga upp två gratisannonser per månad – där kan du dessutom sälja av andra saker du vill bli av med! Glöm inte att också kika hos din studentkår eller förening – där finns ofta en avdelning där du kan både sälja och köpa litteratur för en billig peng!

4. Dela på kurslitteraturen

Ett himla bra tips – dela på inköp av kurslitterturen med en klasskamrat! Hälften så dyrt, och du får en pluggkompis på köpet.

5. Låna på biblioteket

Litteratur du bara behöver använda under en kortare period kan du låna på biblioteket. Inga konstigheter.

Läxhjälpen gör skillnad med din hjälp

Så har ännu ett år gått. Ännu en kull ungdomar har gått ur grundskolan. Alltför många har gjort det utan gymnasiebehörighet. Varje år skulle vi kunna fylla Globen med ungdomar som inte klarat grundskolan. Men tack vare Stiftelsen Läxhjälpen kan du förändra framtiden för Sveriges ungdomar och hjälpa elever att klara grundskolan.

Under läsåret 2015/16 gick hela 17 800 barn ut grundskolan utan behörighet till gymnasiet, siffran är högre än någonsin. Varje elev som inte klarar skolan är ett misslyckande. Ett misslyckande som riskerar att leda till ett långvarigt utanförskap som innebär enorma konsekvenser inte enbart för individen, utan för hela samhället.

Enligt skollagen ska alla barn ha rätt till en likvärdig utbildning oberoende av kön, geografisk hemvist, eller sociala och ekonomiska förhållanden. Men verkligheten ser annorlunda ut. Bland barn till akademiker är det 5% som inte klarar gymnasiebehörighet. Motsvarande siffra bland barn till kortutbildade är 42%.

Vad är Läxhjälpen?

Sedan 2007 har Stiftelsen Läxhjälpen, tack vare finansiering från näringslivet, bedrivit gratis läxhjälp för tusentals elever och skapat avlönade extrajobb för hundratals universitets- och högskolestudenter. Läxhjälpen hjälper elever som går i årskurs 8 och 9, och som ligger långt ifrån eller på gränsen till att inte komma vidare till gymnasiet.

När eleverna börjar på Läxhjälpen är de underkända i ett eller flera kärnämnen och har valts ut av sina lärare, som gjort bedömningen att eleven inte kommer att komma in på gymnasiet utan extra stöd. Läxhjälpen mäter elevernas betygsresultat före och efter Läxhjälpen, vid varje terminsslut samt hur många som når behörigheten till gymnasieskolans nationella program.


Två elever berättar hur läxhjälpen hjälpt dem att höja sina betyg.

Bli läxhjälpare och hjälp elever att nå sin fulla potential

Du som vill göra skillnad på riktigt och samtidigt få ett inspirerande och betalt extrajobb är välkommen att söka. Som läxhjälpare får du:

  • Regelbundet extrajobb, med två schemalagda pass i veckan á 3 timmar.
  • Pass som hålls i samarbete med skolorna och börjar tidigast kl. 16.00.
  • 120 kronor i timmen inklusive semesterersättning.
  • Arbeta i grupp tillsammans med två andra läxhjälpare och max 15 elever.

Innan du börjar din anställning får du gå en utbildning i Läxhjälpens arbetssätt och metodik. De bjuder också löpande under terminerna in till kickoffer, föreläsningar och andra möten med syfte att inspirera och stärka er i rollen som läxhjälpare.

Ansök här för att bli Läxhjälpare.

 

Bästa tipsen inför Europaresan

Studentrabatt på hotels

Gratis surf i hela EU för ALLA och hotels.com som har 12% studentrabatt på hotellbokningar via mobil! Det är alltså hög tid för oss på Studentkortet att samla ihop våra bästa tips och råd från Rom, Amsterdam, Barcelona och Paris. Allt för att göra din resa ännu bättre.

Rom

Rom är en underbar stad med liv och rörelse som funkar lika bra för kompisgänget som för en romantisk weekend med din partner. Det är fyllt av fantastiska sevärdheter, mysiga restauranger och god mat. Här är våra tips på hur du gör det mesta av din Romresa.

Planera in oplanerad tid

Planera inte in att hinna med alla de stora sevärdheterna som Colosseum, Fontana de Trevi och Peterskyrkan etc. under en weekendresa. Även om dessa platser är magiska, så är det minst lika magiskt att strosa runt på Roms gator, spontant kliva in på en restaurang, gå genom trånga gångar och stöta på oväntade smultronställen mitt i stadens myller.

Peterskyrkan en solig dag

Kan du uppskatta vackert hantverk i enorm skala, då är Peterskyrkan i Vatikanstaten någonting för dig. Men gå dit när solen skiner, annars får du köa länge och trängas med resten av Roms turister när du väl kommit in.

Dagshäng i parken Tivoli

En underbart vackert park. Tivoli är en dagsutflykt med bil då det ligger utanför rom, och det kostar att gå in. Men tar du dig ändå kommer du få uppleva en konstnärlig park som du kommer minnas livet.

Ha gåvänliga skor

Staden är full av kullersten, så du vill inte behöva avbryta upptäcktsfärden för att du glömde packa ner bra skor.

 

Studentrabatt via hotels.com

AMSTERDAM

Den perfekta weekendstaden. Du kommer uppleva tulpaner, träskor och pannkakor. Är en perfekt studentweekend eftersom du kan cykla precis överallt – inga taxiresor eller andra resekostnader.

Pannkakor och pankaksbullar

Pannkakshuset ”De Carrousel” ligger vid spårvagnsstationen Weteringcircuit. Prova att beställa Poffertjes, traditionella holländska minipannkakor (nästan små pannkaksbullar) serverade med smörklickar och MÄNGDER med av florsocker. SÅ gott!

Marknad

På Waterlooplein Market säljs allt mellan himmel och jord! Kul att strosa runt och spana in annorlunda saker.

Pommes och Majjo

Nära centralstationen ligger Manneken Pis, ett stånd där de serverar pommes med majjo – en riktigt klassiker i Amsterdam. Passa på att köpa en på väg från stationen till hotellet!

Bra skor

Att bara vandra längst alla de oändliga kanalerna i centrala Amsterdam och njuta av det som den vackra staden har att erbjuda, det är en perfekt sysselsättning under en solig dag.

Avocado, avocado och mer avocado

Restaurangen The Avocado Show ligger på Daniel Stalpertstraat 61. Definitivt värt ett besök om budgeten tillåter. Alla rätter baseras på avocado, så det säger ju sig självt at det är värt ett besök.

Skippa spårvagnskortet

Ett bra sätt att spara in på resebudgeten är att skippa spårvagnskortet – du kan lätt promenera överallt! Säkerligen finns en cykel att hyra vilket även är ett förmånligt sätt att ta sig fram på.

Bo lite utanför staden

Spara på boendekostnaden genom boka hotell lite i utkanten av staden. Enkelt och smidigt att promenera längst de vackra kanalerna in till stadskärnan – det är inte långt!

 

Studentrabatt via hotels.com

Paris

Dricka lyxigt kaffe och cykla med en baguett under armen medan dragspelsmusiken viner i bakgrunden, det är väl ändå vad man hoppas på när man reser till Paris. Men såklart finns det mer.

Skippa Eiffeltornet vid lång kö

Även om det är mäkta häftigt att knata upp för tornet så är det inte värt att ställa sig i kön som ser ut att ta hela dagen – för det precis så lång tid som det kommer att ta.

Konstmarknad med lokalbefolkningen

Konstmarknaden vid Place du Tertre är full av fransyskor och fransmän och bjuder på stort utbud av god mat och stånd fulla av konst. En pittoresk upplevelse som särskiljer sig från de klassiska turistområdena.

Judiska distriktet Marais

Lite som SOFO på Södermalm i Stockholm. Kryllar av härliga restauranger och mumsiga fikastunder.

Moulin rouge

Klassiskt nöjesetablissemang! Kanske något dyrt för en studentbudget, men om du väljer att uppleva det så är det värt pengarna.

 

Studentrabatt på hotels.com

Barcelona

Livlig stad. Rik kultur. Mängder med mat. Varmt. Palmer. Need we say more?

Parkhäng med utsikt

Parque Guell är en otroligt vacker park med vacker utsikt över staden. Helt gratis om du inte vill gå in i byggnaderna.

Strand mitt i stan

Häng på den långa vita stranden och vandra på strandpromenaden. Ligger ju mitt i stan – superpraktiskt!

Ta tunnelbanan till Gracia

Gracia är ett mysigt och lugnt område med små butiker och torg. Lätt värt ett besök!

Sprid ut middagen

Ät inte middag på ett ställe! Gå istället runt och prova små tapas på olika ställen under en kväll. Tänk på att det kan vara svårt att få bord senare på kvällen eftersom många äter senare middag än vi är vana vid här i Sverige.

Se upp för tjuvar!

Håll i väskan på kvällen, annars blir du lätt av med den. Dålig stämning…

Har du inte bokat en resa och fick lite resesug? Boka hotell med studentrabatt via hotels.com. Bokar du genom din mobil får du 12% studentrabatt på din hotellbokning fram till 25 juni. Bokar du via datorn får du 10% studentrabatt på övernattningen.

Fira studenten med stil

Studentveckan hos Studentkortet

Mösspåtagning, studentskivor, klädångest och studentflak. Förberedelserna för dagen börjar långt innan själva dagen äger rum. Och det är ju inte särskilt konstigt – för det är en dag du bara får uppleva en gång. Känslan när du springer ut från skolan är obeskrivlig. Du har klarat av tre år studier och lyckats ta dig i mål – och givetvis ska det firas ordentligt!

Men det finns många moment som ska förberedas innan den stora dagen. Vad ska du ha på dig under utspringet? Har du samma kläder på kvällen? Och du har väl inte glömt att även mottagningen ska ordnas? Hur ska bordet prydas och vad ska maten serveras på?

Eftersom vi vill att din dag ska vara absolut bäst har vi laddat med extra bra rabatter hos NA-KD, RoyalDesign, Zalando och Bubbleroom. Du hittar alla erbjudanden i vår app under ”kuponger”.

Gå in och frossa bland klänningar, skor, kostymer och massa annat grymt! Har du inte appen än? Ladda ner den här!

Page 1 of 3012345...102030...Last »