Alla dina rabatter

Drömmer du om att starta eget företag?

I vår serie Inspireras av möter du inspirerande personer som följt sina drömmar. De delar med sig av sina tips och sin resa. I dagens intervju möter vi Louise som både pluggar en masterutbildning och driver företaget Lewilyx helt ensam. I höstas lanserade hon sin webbshop där hon säljer vegansk hudvård. I intervjun får vi bland annat svar på hur det är att driva ett företag vid sidan av studierna, hur mycket tid företagandet tar och hur viktigt det egentligen är att engagera sig under studietiden. 

Berätta kort om dig själv.

Jag heter Louise Wickbom och är 25 år. Jag har läst en ekonomikandidat vid Uppsala Universitet och har alltid varit intresserad av finans. Vid sidan av studierna har jag jobbat på Avanza. Efter min kandidat ville jag inte börja på mastern direkt och det var i den pausen som den här idéen kom upp. Den här hösten började jag min master i Uppsala och i höstas lanserades även min webshop.

Berätta lite kort om affärsidéen.

Det började med att jag blev väldigt medveten om vad som fanns i skönhetsprodukterna som jag använde. Jag började undersöka själv hur jag kunde byta ut mina skönhetsprodukter till veganska alternativ. Jag märkte att det var svårt. Jag hittade inget bra ställe där det var enkelt att se vad som var veganskt och inte. Ingredienslistorna på produkterna är svåra att tyda eftersom en ingrediens kan vara antingen animalisk eller organisk och ändå benämnas likadant. Därför är det svårt för konsumenten att veta vad som är veganskt. Jag startade ett Instagramkonto för ungefär ett år sedan för att inspirera andra till vegansk hudvård och såg ett intresse på marknaden. Nu har jag lanserat en webbshop där jag har samlat olika märken med vegansk hudvård.

Mitt mål är att nå ut till både veganer och en bredare målgrupp, för att ge dem chansen att göra medvetna val. Veganer har oftast redan ganska bra koll på vilka produkter som är veganska och inte. Jag vill därför att fler ska få upp ögonen för vad som faktiskt kan finnas i ens hudvård. Med Lewilyx hoppas jag kunna nå ut till dessa personer, och även till de som har börjat uppmärksamma vad många produkter faktiskt innehåller, men inte har så djupa kunskaper om vegansk skönhet ännu. Jag vill underlätta köpen för alla som är intresserade av att handla veganskt. Genom att starta en webbshop med bara veganska produkter uppmärksammas vegansk hudvård ytterligare och jag är med och visar företag vilka produkter som efterfrågas så att fokus läggs på att bredda och ta in vegansk skönhet.

Hur har intresset på marknaden varit? Gjorde du riskbedömningar innan du startade?

Jag hade själv märkt att det fanns en brist och ett intresse på marknaden, både när jag själv försökte leta mig fram bland alla skönhetsprodukter på marknaden, men också i form av engagemang kring mitt Instagramkonto. Skönhetsbranschen är en riskfylld marknad eftersom det finns ett överflöd av skönhetsprodukter, men det känns rätt att rikta in sig på veganskt och ekologiskt. 

Har du startat företaget ensam?  

Ja och jag har gjort i stort sett allt själv. Däremot har jag fått hjälp och stöttning av mina vänner. 

Hur fick du finansiering? Hur har du haft råd?

Jag har tagit av eget sparande. Många kostnader som man annars måste stå för har jag sparat in genom att göra det själv. Exempelvis har jag byggt hemsidan själv, gjort all bokföring själv och liknande. De största kostnaderna utgörs av produkter som köps in. Jag skulle aldrig ha satsat om det inte var något som jag trodde på, men samtidigt är jag inte beredd att lägga mer pengar på företaget än jag hade tänkt lägga på en utbildning. Det här blir ju som en utbildning för mig.

Hur mycket tid tar företagandet? Hur är det att plugga samtidigt som man har ett företag?

Det har tagit mycket tid, framför allt för att jag inte har tagit hjälp med något. Det är tufft. Man får inte in så mycket pengar som student och det kostar mycket att starta ett företag. Tillväxten hade kunnat gå fortare om jag endast satsade på företaget. Innan jag började plugga mastern lade jag all min vakna tid på företaget. Inför lanseringen i höstas var allt fokus på företaget. Då fick jag hoppa över en tenta. Nu får jag istället lägga mindre tid på företaget för att plugga ikapp.

Har du alltid tänkt starta eget?

Ja, men kanske inte att jag skulle göra det helt från grunden själv. Jag har alltid tänkt att jag ska vara med i en utvecklingsprocess av ett företag i expanderingsfasen.

Vad inspirerade dig under studietiden till att starta eget?

När jag läste min kandidatexamen var jag aktiv inom Föreningen Samhällsvetarna i Uppsala. Jag startade upp Näringslivsutskottet och sponsorverksamheten i föreningen. Det gav mig smak på att starta något nytt och bygga upp något från grunden.

Bör man engagera sig under studietiden? 

Ja, det tycker jag absolut. Av min erfarenhet att döma är betygen inte den viktigaste faktorn som en arbetsgivare tittar på, utan snarare att du har tagit en kandidat- eller masterexamen. Utbytesterminer, engagemang och intressen bryr sig arbetsgivare om och värdesätter högt. Det är sådant som kan få dig att sticka ut ur mängden i en rekryteringsprocess. Jag var fadder under nollningen samt engagerad inom Föreningen Samhällsvetarna och Uppsalaekonomerna.

Vad är planen för framtiden?

Allt är fortfarande så pass nytt att det är svårt att svara på. Vad gäller Lewilyx skulle jag till att börja med vilja outsourca vissa delar av verksamheten, till exempel paketering. Idag gör jag allt själv. Jag vill kunna anställa folk och göra klart min master. Just nu är jag mitt uppe i en period då både master och företaget precis har startat och allt fokus behöver ligga på den biten.

Vilka är de bästa och viktigaste besluten du har fattat?

Mitt bästa beslut var att faktiskt registrera företaget. Många tror att man ska ha så mycket kunskaper innan man startar, men det behövs inte, man lär sig under tiden. 

Vad har varit svårast?

Det som har varit svårast för mig är att jag är rädd att folk att ska tycka att man skryter och är självgod. Speciellt när man skriver om företaget på sina sociala medier. Jag är ju oerhört stolt över all tid jag har lagt ned och över min produkt. För att få spridning måste jag visa upp det i sociala medier.

Vilka kontakter har utnyttjats?

I början ville jag inte fråga någon något för att man tror att man är i vägen. Man ska inte vara feg – det värsta som kan hända är att hon eller han inte kan, vill eller hinner. Folk är generellt sett väldigt stolta över sina kunskaper och vill gärna hjälpa till. Det är viktigt att ta för sig och inte förminska sig själv och sitt eget arbete.

Hur är det att starta ett bolag ung och på egen hand?

Jag är glad att jag är själv och kan ta det i den takt jag vill. I uppstartsprocessen hade det däremot i perioder varit skönt att göra det tillsammans med någon. Då kan man pusha varandra och utnyttja olika kompetenser. Skulle jag starta ett nytt företag skulle jag antingen starta det med någon eller vilja ha någon typ av mentor. Jag är stolt och glad över att jag startade företag som ung. Inom skönhetsbranschen är det många äldre män som sitter på höga positioner, så det är väldigt kul att komma in som en ung, nytänkande kvinna.

Hur vågar man lita på sig själv att man tar rätt beslut när man inte har någon kollega?

Man kan aldrig veta om man tar rätt beslut, men samtidigt är det ju jag som bestämmer vad som är rätt beslut för mig. Det är bara jag som sätter gränserna och det är upp till mig att försöka läsa av marknaden. Jag har valt en kundgrupp som är lik min egen personlighet och jag tror att jag kan fatta ganska bra beslut för min kundgrupp.

Tre snabba tips till studenter som är sugna på att starta eget.

  • Bara kör. Det absolut viktigaste.
  • Var inte rädd att fråga om hjälp. Från alla håll och kanter – familj, vänner, bekanta och vänners vänner.
  • När man sätter igång vill man att det ska gå jättesnabbt. Låt det ta den tid det tar. Det är bättre att det tar längre tid och att man verkligen har lärt sig något istället för att det går för snabbt.

Bästa hudvårdstipset?

Använd toner – den återställer hudens PH-balans efter rengöring och utgör en grund till resten av produkterna så som ansiktskräm, så att huden kan ta upp mer exempelvis fukt.

Om du bara fick köpa en sak i din webbshop, vad skulle du då köpa?

Återanvändbara pads i ekologisk bomull. Det kan användas om och om igen och tvättas i maskin mellan gångerna.

Här hittar du Lewilyx webbshop.