Alla dina rabatter

White Monday – shoppa medvetet

Få har undgått att det är Black Friday nu på fredag. Överallt marknadsförs denna globala shoppingdag (även hos oss!) och för att skapa motvikt så har White Monday uppstått – en dag som förespråkar medveten konsumtion.

White Monday är ett initiativ från företaget Repamera som jobbar med att laga kläder åt privatpersoner och företag. Tanken med dagen är inte att på något sätt förbjuda konsumtion eller att slå folk på fingrarna när de sträcker sig efter plånboken, utan de vill istället uppmana till genomtänkt och medveten konsumtion. De menar att man ska tänka efter ett varv innan man gör ett köp och ställa sig frågan ”behöver jag verkligen det här?”. Och visst låter det vettigt, att man tar sig en funderare och faktiskt bara köper det som man vill, eller behöver, ha? Om du ändå går i tankarna att köpa en ny dator, eftersom den du har nu laggar varje gång du trycker på Ctrl+S i ett Word-dokument, är det ju givetvis smartare att invänta en stor prissänkning och slå till då. Eller om du behöver nya kastruller då du brände söder dina förra i ett övermodigt försök att laga boeuf bourguignon, är ju Black Friday det perfekta tillfället att göra ett riktigt kap! Det är de där spontana och rakt ut onödiga köpen som White Monday försöker få oss att tänka till om. Den där prylen som man kanske egentligen inte behöver eller ens vill ha, men som BARA ÄR SÅ BILLIG att man slår till i ren köpfrenesi.

Några tips för att shoppa mer hållbart och medvetet i reatider är att:

  • ställa sig frågan om man verkligen behöver varan
  • planera sina inköp innan och sedan hålla sig till det
  • se varje köp som en investering

I övrigt kan man alltid tänka på att handla varor som har kvalité och försöka laga något som gått sönder istället för att direkt köpa nytt. Det finns massor av bra tips hos Naturskyddsföreningen på hur man kan laga saker som är trasiga eller har fått fläckar. Se även till att sälja vidare saker som du inte längre har användning av istället för att slänga det eller bara låta det stå i ett mörkt förråd.

Du kan även tänka på att resa mer miljövänligt (ping Snälltåget!) och köpa begagnad kurslitteratur samt sälja vidare din egen(ping Campusbokhandeln!). Vill du veta mer om White Monday kan du läsa om initiativet här ?

Är du inte medlem i Studentkortet? Bli det snabbt och enkelt här!