Alla dina rabatter

Vill du starta eget?

I vår serie Inspireras av möter du inspirerande personer som följt sina drömmar. De delar med sig av sina tips och sin resa. I dagens intervju möter vi Anton som är en av grundarna av Swedish Tonic, ett bolag som startade i en studentlägenhet i Uppsala och som idag har långa, långa köer vid varje produktsläpp.

Berätta kort om dig själv.

Jag heter Anton och är 24 år gammal. Jag har varit med och startat Swedish Tonic och arbetar idag som Head of Digital, det vill säga med det digitala, e-handel och sociala medier. Tidigare pluggade jag ekonomprogrammet i Uppsala.

Berätta lite kort om affärsidén.

I princip all tonic på marknaden idag är gjord på aromer och tillsatser istället för riktiga råvaror. Det ville vi ändra på! Swedish Tonic är en tonic gjord på naturligt vis. Därför använder vi bara riktiga råvaror. I och med att vi har i fler, och enbart naturliga, ingredienser blir det mycket mer smak och framförallt rundare smak än tonicen man är van vid, vilket gör att den även är väldigt god att dricka alkoholfri. Vi började med en tonicsirap (en tonic man blandar ut med kolsyrat vatten). Vi har med tiden utökat vårt sortiment med ett tonicvatten, lite bartillbehör och nu senast en Gin & Tonic-glögg som vi har tagit fram tillsammans med Stockholms Bränneri. Den sålde slut i rekordfart på Systembolaget och kön på vissa ställen var upp emot 100 meter. Helt galet!

Idag är vi fem personer som driver bolaget.

När fick ni idén?

Idén uppstod för två och ett halvt år sedan medan vi fortfarande pluggade i Uppsala. Min kollega Viktor hade läst att man kunde göra egen tonic. Han ringde över sin kompis Gustaf och tillsammans beställde de hem massor av ingredienser och började tillverka tonic. De gav bort flaskor på fester i Uppsala och skickade en flaska till youtubern Matgeek som gjorde en film om den. Helt plötsligt började folk höra av sig och ville köpa tonicen. Där var ungefär här som jag kom in i bilden, eftersom Gustaf hörde av sig till mig och ville ha lite hjälp att sätta upp en e-handel.

Efterfrågan ökade och vi gick från att tillverka i Gustafs lägenhet till att producera på Östgöta Nation i Uppsala. Ganska snabbt växte vi även ur den lokalen så då flyttade vi till ett nytt produktionsställe utanför Uppsala. Än idag sker all tillverkning i egen regi (förutom buteljering av vårt tonicvatten).

Hur fick ni finansiering?

Vi var tidigt med i tävlingen Företagsänglarna i Uppsala som är en lokal variant á la Dragons Den och Shark Tank. Vi fick en investering dels i pengar och dels i form av kunniga personer från Uppsalas näringsliv. Det gav oss en bra start! Sedan har vi vuxit främst organiskt. Vi har helt enkelt tagit pengarna vi fått in när vi sålt till att köpa in fler flaskor och fler ingredienser. Vi har dock insett att det är väldigt svårt att växa snabbt när man har en fysisk produkt i och med att man binder väldigt mycket kapital i varulager. Exempelvis måste vi göra väldigt stora inköp flera månader innan slutprodukten ska säljas och vi får betalt. Vi har därför insett att vi kommer behöva plocka in mer kapital för att kunna fortsätta hålla en hög tillväxttakt.

När kände ni ”nu flyger det”?

Det har känts lite så hela tiden. När vi drog igång krävdes det väldigt lite för att man skulle känna så och känna eufori. Det räckte exempelvis med att en butik tog in produkten. Med tiden har det krävts mer och mer för att man ska känna samma eufori.
Det stora genombrottet skulle jag säga kom förra hösten och julen. Vi flyttade till Stockholm och fick nära till allt, träffade bra människor och började marknadsföra oss med bra resultat. Vi sålde mycket mer än innan och gjorde många coola events. Dock har vi en väldigt lång väg kvar för att nå de mål vi satt upp för oss själva. Så än har resan bara börjat!

Hur kommer det sig att du startade eget?

Jag har drivit företaget ända sedan jag var 16 år. Min primära drivkraft har sedan dess alltid varit att ha roligt och att lära mig, inte att tjäna pengar. Tycker man att något är roligt kommer man att göra ett betydligt bättre jobb och då kommer man förr eller senare att tjäna pengar. När man jobbar med något kul är man helt enkelt villig att jobba hur mycket som helst.  Om man driver eget måste man verkligen slita och om man inte tycker att det är kul kommer det inte att funka. Det är en fantastisk skola och man gör så mycket misstag hela tiden. Allt som vi har lärt oss på vägen, har vi lärt oss av att misslyckas. Vi har blivit bra på att inte se det som misstag och misslyckanden utan som lärdomar.

Engagerade du dig under studietiden? Bör man göra det?

Absolut! Det tycker jag definitivt. Framför allt för att det är kul men också för att det är lärorikt. Man får ett sammanhang och lär känna väldigt mycket folk. Vi har använt många viktiga kontakter från Uppsala.

Jag var framför allt engagerad i Uppsalaekonomerna och i deras största projekt Kontaktdagarna. Förutom att det var väldigt roligt har jag även insett vilken nytta vi har av det idag. Vi har insett att vi måste ha en bra struktur på vårt arbete och har anammat mycket från vårt engagemang under studietiden.

Vilka är de bästa och viktigaste besluten ni har fattat?

Vi har satsat och kört all in. Vi har alltid vågat ta chanser och risker. Skiter det sig så skiter det sig. Vi har varit väldigt orädda och naiva i många fall. Den mentaliteten har gjort att det har gått väldigt fort. Tittar man tillbaka på alla problem vi har haft vet jag inte ens om vi hade dragit igång det från början.

Vilka kontakter har utnyttjats?

Alla möjliga! Vi är bra på att dra i kontakter i varje sammanhang. Folk generellt är väldigt villiga att hjälpa till.

Hur är det att starta ett bolag med sina kompisar?

Vi har kommit från tre olika umgängen. Det har fungerat fantastiskt bra. Vi umgås konstant – jobbar dygnet runt och umgås även när vi har slutat jobba. Vi är väldigt olika vilket gör att vi  kompletterar varandra bra. Dessutom är vi bra på att skilja på det privata och på arbetslivet, exempelvis kan vi ge varandra kritik utan att den andra tar det personligt. Vi är en perfekt blandning mellan kollegor och kompisar skulle jag vilja påstå. Alla vill samma sak och har samma vision. Det är nog nyckeln till att vi är där vi är idag – att vi funkar så bra som team.

Tre snabba tips till studenter som är sugna på att starta eget.

  • Våga misslyckas. Många är nog rädda för att misslyckas och drar inte igång sina projekt.
  • Gör det bara. Tänk inte efter så mycket. Många går runt och väntar på den perfekta idéen, men den kanske aldrig kommer.
  • Ta hjälp av andra. Det har varit vår mentalitet. Om jag hjälper dig får jag dubbelt tillbaka. Det värsta du kan få är ett nej. Människor överlag är hjälpsamma och tycker att det är kul. Man kan lära sig mycket av varandra.

Godaste alkoholfria drinken?

Lyx-GT! Den är en god blandning mellan sött, beskt och syrligt.

Recept hittar du här.

Om du är intresserad av att läsa mer om Swedish Tonic eller beställa produkten, klicka här.