Alla dina rabatter

Tips från experten: ska man ta CSN eller klara sig utan?

Studentlivet innebär oftast en begränsad budget och en del pusslande för att gå ekonomin att gå ihop. Eftersom det kan behövas lite vägledning i hur man ska tänka för att få pengarna att räcka till har vi ställt två svåra och vanliga frågor till experten på privatekonomi, Arturo Arques som är Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Ska man ta CSN eller försöka leva utan?

Diskussionen går vilt angående huruvida man ska ta CSN eller försöka leva utan lån. Vissa tar CSN och lägger undan det, kanske för att spara till en första kontantinsats. Hur är din syn på det? Vad är en bra rekommendation?

Det är naturligtvis bra om man klarar sig utan CSN-lån under studietiden. Lånet ska ju betalas tillbaka med ränta, vilket innebär en kostnad.

CSN-lån finns för att underlätta studierna så att fokus ligger på att klara utbildningen i tid och med goda studieresultat. Att jobba parallellt med studierna och bara ta bidragsdelen av CSN är min rekommendation om man klarar det. Fokus bör ligga på att bli klar med studierna så fort det går och med så goda betyg som möjligt. Det gör att du får jobb lättare och kan börja jobba tidigare. Det sistnämnda är bra för din pension eftersom pensionens storlek är en funktion av din livsinkomst.

CSN är till för att finansiera litteratur, mat, kläder och studentrum eller studentbostad – inte för köp av bostad.

Bostadsrätt eller studentlägenhet?

Vad är smartast? Bör man binda upp sig på fasta kostnader som student? Kan man ens få lån som student? Hur stor är skillnaden i kostnad mellan att hyra och köpa?

När man pluggar är det skönt att inte behöva oroa sig allt för mycket över sin ekonomi. Att bo hemma hos sina föräldrar är billigast även om du betalar några tusenlappar per månad för det, men det är för många inget alternativ på grund av olika anledningar. Studentlägenhet kan då vara ett bra alternativ. Många hyr lägenhet tillsammans med andra studenter eller hyr ett rum.

Köpa bostadsrätt är med dagens bostadspriser sällan ett alternativ för en student som lever på studielån och kanske jobbar lite parallellt med studierna. Om du har råd och möjligheten att köpa en bostadsrätt och vet att du har för avsikt att bo kvar några år efter studietiden kan det vara ett bra alternativ. Bostadspriser kan gå upp och ner. Att köpa en bostad med lånade pengar för att bo ett par år under studietiden låter inte som ett tryggt alternativ om det sker med hög belåning och till priset av att du måste jobba så fort du lämnar lektionssalen. Som student är det dessutom svårt att få lån och även om en hyreslägenhet kan innebära en högre boendekostnad än boendekostnaden för en bostadsrätt slipper du risken att lägenheten tappar i värde om du bor i en hyresrätt. Som student är det bra att ha så få, och låga, fasta kostnader som möjligt.

 

Arturo driver en egen blogg om privatekonomi du kan besöka här!