Alla dina rabatter

Studenterna röstar på Vänsterpartiet!

Sveriges studenter skulle rösta på Vänsterpartiet om det vore val redan idag! Det visar en undersökning som vi på Studentkortet gjorde i helgen. Moderaterna skulle bli näst största parti, följt av Socialdemokraterna.

I helgen gjorde vi på Studentkortet en spännande undersökning, där vi frågade er som studerar på universitet eller högskola: Om det vore val idag, vilket parti skulle du rösta på?

3 144 av er svarade på undersökningen, och 20,5% av er svarade att ni skulle rösta på Vänsterpartiet. Det innebär mer än en dubblering jämfört med den undersökning vi gjorde med samma fråga i oktober förra året. Då fick Vänsterpartiet knappt 10% av era röster.

Varför väljer studenterna Vänsterpartiet?

I undersökningen frågade vi också vilken som är den främsta anledningen till att ni valt Vänsterpartiet, och en majoritet av er svarade att ni har förtroende för Vänsterpartiets jämställdshetspolitik.

Moderaterna och Socialdemokraterna backar

Näst största parti i undersökningen är Moderaterna med 13,9 %, tätt följt av Socialdemokraterna på 13,7 %. Moderaterna, som blev största parti vid vår undersökning i oktober 2017, backar med -2,8 % i den nya mätningen.

Sverigedemokraterna ökar

Sverigedemokraternas stöd har ökat i jämförelse med förra årets undersökning. Då visade rapporten att 3,1 % av er studenter sympatiserade med Sverigedemokraterna. Den siffran har mer än tredubblats de senaste 10 månaderna och partiet får idag stöd av 9,8 %.

Ni vet vad ni vill!

Andelen osäkra studenter har minskat kraftigt mellan mätningarna. I oktober 2017 hade 27 %, av er ännu inte bestämt sig för vilket parti ni skulle lägga er röst på. Idag är det bara 2,9 % av er som ännu är osäkra på hur ni ska rösta. Vilken tur att det fortfarande är några dagar kvar till valet – så ni hinner fundera ordentligt!

Tack för att ni deltog i undersökningen

Vi på Studentkortet vill tacka alla er som svarade på valundersökningen. Det är riktigt spännande att få se resultatet av era svar. Kom ihåg – ni studenter är en stor del av Sveriges framtid, och er röst i valet är viktig. Rösta!

Här kan du läsa hela undersökningen.