Alla dina rabatter

Så gör du succé på sommarjobbet!

Det 10 veckor långa sommarlovet som bara bestod av lata dagar på stranden är ett minne blott och har istället bytts ut mot åtta timmars arbetsdagar. Det måste dock inte vara en pina att sommarjobba, utan kan tvärtom vara riktigt roligt och givande. För att du ska få en bra jobbsommar ger Studentkortet dig här lite tips på hur du gör succé och tar de nya kollegorna med storm! ✨ ?

Se framtidsnyttan

Syftet med ett sommarjobb är, förutom att inte behöva gå med tom plånbok hela sommaren, att skaffa sig arbetslivserfarenhet. Även om själva yrket inte är något du kommer vilja syssla med i framtiden så är all erfarenhet bra erfarenhet. Ett sommarjobb ser alltid bra ut på CV:t, så ta vara på denna chans att skaffa några goda referenser och värdesätt erfarenheterna du får. 

Lär känna dina kollegor

Om arbetsmiljön är trevlig och rolig så kommer jobbet automatiskt också att bli det. Försök därför bli lite tjenis med kollegorna och sitt med på lunchen och fikarasterna. Efter ett tag kan du kanske till och med föreslå att ni ska sitta kvar efter jobbet en stund för att lära känna varandra lite bättre. Tips! Att bjuda på hembakat slår aldrig fel, just saying ?

Våga fråga!

I början kommer du att bli fullkomligt pepprad med information. Det kommer vara nya system, rutiner, inlogg till jobbportaler, mailadresser ja, listan kan göras lång. Därför är det helt okej att fråga en extra gång om du skulle bli osäker på hur det var du skulle lägga in en order nu igen, eller i vilken ordning du ska låsa och larma vid stängning ? ⁉

Kom (och gå!) i rätt tid

Det är ju sedan gammalt att man ska komma i tid till skola och jobb, men att inte snooza bort hela morgonen blir extra viktigt under sommarjobbet då du ska visa att du är seriös och ansvarsfull. Kom ihåg att det är precis lika viktigt för din arbetsgivare att låta dig gå hem i tid, som det är för dig att komma i tid. Bara för att du är färsk på arbetsmarknaden betyder inte det att du ska behandlas med sämre villkor. Tyvärr kan det finnas arbetsgivare som försöker utnyttja detta, så vill du ha lite mer koll på dina rättigheter kan du gå in på LOs ungdomsorgan här och läsa mer.

Ha en positiv inställning

Det kommer alltid att dyka upp mindre spännande uppgifter på en arbetsplats. Ingen kommer undan – till och med chefen har tradiga uppdrag att tugga i sig! Om du tar dig an dessa uppgifter med en positiv inställning kommer det att 1) uppskattas av kollegorna och 2) kännas mycket lättare att utföra dem. Försök att göra det bästa av situationen, oftast handlar det bara om inställning.