Alla dina rabatter

Så får du matlådan att hålla längre

Så håller matlådan längre - tips från Studentkortet

Alla har vi någon gång stått med näsan i matlådan för att avgöra om innehållet är ätbart eller inte. Oftast slutar sniff-testet med att vi väljer det säkra före det osäkra och slänger innehållet. Men det finns sätt att förlänga hållbarheten på matlådan, undvika onödigt svinn och spara på pengarna!

Kyl ner maten snabbt

Lagad mat mår bättre av att kylas ner snabbt. Vinterkylan utomhus är perfekt för att kyla ner storkokskastrullen. Eller varför inte ställa ner kastrullen i ett kallvattenbad?

Sänk temperaturen i kylskåpet

Om kylskåpet har en temperatur på 8 grader kan du dubbla hållbarheten på maten genom att sänka den till 4 grader.

Ät inte direkt från matlådan

Reporna som kan uppstå när du äter direkt ur matlådan är en perfekt plats för bakterier. Inte så nice.

Tillagat håller längre

Håller grönsakerna på att bli dåliga? Släng ihop en gryta för att dra ut på hållbarheten. Tillagat håller ofta längre än färskt!

Frys in mat i portionslådor

Fryst mat kan hålla i upp till ett år. Så gör ett storkok och frys in, så har du hållbar mat för lång tid framöver!

Upptinad mat kan frysas in igen

Tina upp din frysta matlåda i kylskåpet. På det sättet kan du värma upp det du ska äta och ställa tillbaka resten i frysen! Men var lite försiktig med rätter som innehåller fisk och skaldjur – de mår inte alltid bra av att bli frysta en andra gång.

Använd sunt förnuft

Ser, luktar och smakar maten okej? Då är den förmodligen det!