Alla dina rabatter

Fixa sommarsemester med studentbudget

Sommaren är bara några månader bort, vilket för många betyder att det är dags att boka sommarsemester. Som student är det svårt att hitta en resa som inte tömmer plånboken helt. Därför har vi samlat tipsen som gör att du trots en begränsad budget kan komma iväg på en härlig semester.

Resan och resmålet

Den första stora utgiften på en semester är såklart själva resan. Det finns dock saker att tänka på som gör det möjligt att sänka priset med flera tusenlappar. För det första, var ute i god tid.

Gör en ordentlig prisjämförelse

Nöj dig inte med att göra endast en prissökning, utan jämför priset på olika flygbolag med varandra och prova flera olika datum för resdagarna. Du kan spara flera tusen kronor på att flyga en annan dag. Se också till att använda ungdomspris eller studentpris på olika flygbolag. Här kan du göra fynd!

Titta på alternativa resesätt

Två enkelresor med olika flygbolag kan vara billigare än tur & retur med samma flygbolag. Titta på avgångar från en annan flygplats där priset kan vara lägre. Ett alternativ är också att flyga med lågprisflyg till exempelvis London för att sedan flyga vidare därifrån till ett mycket billigare pris. Titta även på kostnader för tåg, hyrbil, buss och båt. Dessutom är det snällare mot miljön.

Var flexibel om du kan

Om du kan vara flexibel med datumen, använd lågpriskalendern och boka resan när det är som billigast. Titta inte bara på de allra hippaste resmålen, utan bestäm resmål efter priset. Res inte när alla andra vill resa om du har möjlighet. Efterfrågan höjer såklart priset.

Boendet

Med en grundlig research går det att spara in många kronor på boende.

Läs på om staden

Läs på ordentligt om staden innan du bokar boende. Ha med transportkostnader i beräkningen när du väljer boende. Kanske blir det där boendet i utkanten av staden dyrare för att det enda sättet att ta sig in till centrum är taxi? Då kanske det lönar sig att ta det dyrare boendet som ligger mitt i smeten och som inte kräver några resor.

Lita på kundrecensioner

Läs recensionerna av boendena. Stirra dig inte blind på bolagens egen märkning, utan läs kundrecensionerna. Då kommer det ofta fram att ett fyrstjärnigt hotell inte nödvändigtvis måste vara bättre än ett trestjärnigt. Laterooms.com rear ut hotellrum kort före avresa. Rabatten varierar, men har du tur gör du fynd.

Titta på alternativa boenden

Spana in Airbnb, olika vandrarhem och hostel samt möjligheter att semesterbyta lägenhet. Vill du komma riktigt billigt undan kan du titta på möjligheterna till couchsurfing, men var rädd om dig!

Väl på plats

Ofta är det inte resan som kostar mest, utan hur du lever när du är på plats. Det finns en hel del saker att se över för att sänka dina kostnader.

Lägg inte en förmögenhet på mat

Överväg att boka lägenhet/lägenhetshotell, så att du kan äta vissa måltider hemma. Åk till ställen där prisnivån på plats inte är så hög. Exempel på sådana ställen är Polen, Budapest, Prag och Kroatien.

Fastna inte i turistfällorna, utan gå till ställen som lokalbefolkningen går till. Oftast hittar du där bättre priser och bättre mat.

Spara in på resor

Använd kollektivtrafiken när du ska ta dig någonstans. Var inte rädd för att gå och utforska staden till fots eller på cykel! Du både ser mer av staden och sparar in på onödiga kostnader.

Se upp med telefonen!

Se över vad som ingår i ditt mobilabonnemang så att du inte möts av en otrevlig överraskning när du kommer hem.

Pengar och valuta

Växla pengar på rätt plats – svenska kronan är som starkast i Sverige, växla därför pengar i Sverige. Oftast är det dock billigast att ta ut pengar i bankomat på resmålet men se upp för avgifter och valutapåslag. De flesta banker tar ut 1-2 % valutapåslag. Det finns banker som inte tar ut någon avgift eller har valutapåslag. Kolla upp det!

Ha en trevlig semester!