Alla dina rabatter

Hur och varför du ska vara källkritisk i privatlivet

Källkritik i privatlivet? Tråkigt, svårt och orelevant kanske du tänker. Vi säger, tänk om! Nätet kryllar av fejkstorys, trollkonton och klickbaits som alla vill att just du ska tro på det dem säger. Men hur ser du när detta sker rakt framför ögonen på dig? Och varför är det egentligen så viktigt att vara källkritisk?

På universitetet lär vi oss tidigt att vara källkritiska när vi granskar information. Men någonstans på vägen hem så försummar många av oss vikten av att vara källkritiska i privatlivet när vi tummar runt på telefonen. Sociala medier och övriga nätet florerar av inlägg och innehåll som syftar till att avsändarens budskap ska lyckas bryta sig igenom informationsflödet och få dig att stanna upp. Idag är det upp till betraktaren att avgöra om nyheten är sanningsenlig eller om den har förvrängts för att få större spridning.

Varför är det viktigt?

Det är viktigt att vara medveten om detta eftersom den fejkade nyheten eller förvrängda informationens utseende på nätet inte skiljer sig nämnvärt från det som är sanningsenliga. Osanningar kan vara så enkla som en tvivelaktig rubrik, historien som har förvrängts eller tagits ur sin kontext, eller användning av bilder där dem egentligen inte har någonting med händelsen som beskrivs att göra. Och allt det här florerar i dina sociala medieflöden mycket oftare än vad du faktiskt tror.

Och det är just här det är som viktigast att du är källkritisk. Det är genom informationen som du väljer att ta in som du formar din uppfattning av omvärlden. Det kryllar av fejkstorys, trollkonton och klickbaits som alla vill att just du ska tycka som dem – med sin egen agenda i fokus.

Det behöver inte vara så svårt att vara kritisk

…ibland handlar det bara om att ha huvudet på skaft och vara medveten om hur information du tar del av presenterar sig. Gör du bara det har du ändå kommit en bit på vägen mot att vara källkritisk. Men det finns också metoder som gör att du kan bli ännu mer källkritisk och bli sin egen granskare. Vi har samlat lite bra filmer inom ämnet (från tillförlitliga avsändare). Både för dig som vill förstå men även för dig som vill komma till grunden med dina källor.

Elin Sporrong, författare av ”Kritisk tänkande – i teori och praktik”, ger 3 viktiga steg för att kunna granska information (och varför du ska göra det!).

 

Förstå hur enkelt det är att skapa en viral fejkstory.

 

Fyra saker som gör att du är mer benägen att gå på lögner på sociala medier.

Så källgranskar du en sajt.

 

Källgranska bilder för att se om bilden faktiskt visar vad den säger att den visar.

 

Sugen på att fördjupa dig mer och bli källkritikernas mästare?

Internetstiftelsen I Sverige (IIS) har digitala lektioner inom Digital Källkritik som lärare kan använda sig av för att undervisa om källkritik i klassrummet. Men självklart kan du använda detta för att lära dig själv.

IIS erbjuder även guiden Källkritik på internet.

Viralgranskaren är en avdelning på Metro och har funnits sedan 2014. Viralgranskaren granskar och analyserar nyheter och internetfenomen som blir virala genom sociala medier.