Alla dina rabatter

De vanligaste frågorna från studenter – och svaren!

De vanligaste frågorna från studenter

Är studentkorridor ett bra hem under studietiden? Och vad händer om jag får underkänt på en tenta? Mimmi Rönnqvist är ledamot i Sacos studentråd och vice kårordförande för Umeå studentkår. Här ger hon svar på några av de vanligaste frågorna hon får från blivande studenter.

Läs originalartikeln i Metro här!

Hur är det att bo i studentkorridor?

– I studentkorridor är det oftast delat kök och vardagsrum medan man har ett eget sovrum och badrum. Man hör mycket skräckhistorier om studentrum, som att det är ruggigt och att folk snor din mat. Men det kan vara ett bra alternativ och en bra ingång till ett socialt liv i en ny stad. Ett rum i studentkorridor är oftast enklare att få än en lägenhet, det är billigare och i många fall gratis över sommaren. Jag vet många som älskar att bo i studentkorridor och jag kan ångra att jag själv inte provade det, säger Mimmi Rönnqvist.

Vad händer om jag får underkänt på en tenta?

– Du har rätt att få göra om en tenta eller annat examinerande moment fem gånger, oavsett vilket lärosäte du är på. Om du inte klarar det på de gångerna kan det bli så att du får läsa om kursen. Det brukar ges omtentamenstillfällen under året och innan terminen börjar och i slutet av varje termin brukar det finnas uppsamlingsperioder där man kan göra om tentan, säger Mimmi Rönnqvist.

Vad gör jag om jag har problem med en lärare?

– Ta kontakt med din studentkår, de har lagstadgad rätt att diskutera saker med universiteten. Studentkåren finns till för att hjälpa studenterna och ofta är det aktiva eller tidigare studenter som jobbar där. Kåren vet vad det är för regler som gäller och kan ofta vara medlare, säger Mimmi Rönnqvist.

Vem kan jag vända mig till om jag är stressad och mår dåligt?

– De flesta universitet och högskolor har en studenthälsa där det bland annat finns kuratorer och studievägledare. De brukar ofta komma och introducera sig i början av terminen men då har man så mycket att tänka på att man lätt glömmer bort det. Hos studenthälsan kan man få hjälp att planera studierna eller annat stöd, säger Mimmi Rönnqvist.

Vad händer under nollningen?

– Vi kallar det inte nollning längre, vi jobbar med ett gott välkomnande av nya studenter. Mottagningarna kan se olika ut på olika lärosäten, men ofta så börjar det med en intensiv vecka varje dag innan utbildningen börjar. Man har roliga sittningar, utklädnader och mycket aktiviteter. Det är svårt att lära känna varandra när man kommer till ett nytt ställe och då kan det vara mycket värt att ha planerade aktiviteter att gå till, säger Mimmi Rönnqvist.

Läs originalartikeln i Metro här!