Alla dina rabatter

Tips för att fixa sommarjobbet!

Förmodligen sitter du mitt i tentaplugget just nu och vill inte tänka på något annat än nästa veckas tenta. Dock närmar sig sommaren med stormsteg, vilket innebär sol, värme och ledighet från skolan. Det betyder också att det börjar bli hög tid att söka sommarjobb. Vi har samlat tipsen för att få jobbet som du vill ha.

CV on point

Ditt CV är det första som arbetsgivaren ser av dig och därför måste det vara bra! Rensa bort sådant som är irrelevant, för att istället betona sådant som stärker CV:t. Lyft fram de kurser du har läst som kan vara relevanta för jobbet. Skriv också med om du har engagerat dig vid sidan av studierna eller jobbat extra. Sådant visar på engagemang och att du kan hålla flera bollar i luften samtidigt.

Var kreativ! Lite färg och form får CV:t att sticka ut från den stora högen av ansökningar. Finns det något sätt som du kan sticka ut på och locka arbetsgivarna till dig?

Fila på det personliga brevet

Det personliga brevet ska vara just personligt och visa vem du är. Skriv ett personligt brev för varje ansökan. Det blir opersonligt om du skickar samma brev i alla ansökningar, oavsett tjänst och företag. Sök hellre färre jobb, men lägg mer krut på dem som du söker.

Exemplifiera och rabbla inte bara upp tio egenskaper du har, utan beskriv hur du har fått dem, hur du använder dem och hur dina kompetenser kan te sig i verkligheten. Exempelvis om du har spelat fotboll hela ditt liv och därför är en fantastisk lagspelare, eftersom du är van vid att jobba i team.

Läs på om företaget som du söker jobb hos. Försök att läsa av vad företaget är ute efter och fundera på varför just du skulle passa in där. Gör det tydligt för arbetsgivaren vad du kan erbjuda dem. Varför passar du för tjänsten? Varför ska de välja just dig? Se till att ditt personliga brev är läsvänligt och att det är enkelt för arbetsgivaren att hitta det de letar efter.

Hitta de lediga tjänsterna

Slå på prenumerationstjänsten på jobbsidorna. På många jobbsidor kan man fylla i vilken typ av jobb man är intresserad av (typ av anställning, bransch, yrkestitel, plats osv). Sedan kan du prenumerera på dessa jobb, så att du får ett mail för alla jobb som dyker upp som uppfyller dina kriterier. På så sätt missar du ingen ledig tjänst som skulle kunna intressera dig.

I Studentkortets app hittar du Studentjobb! Där har vi samlat en stor mängd lediga jobb på samma ställa. Kika in och se om du hittar något som passar dig!

Tänk om!

Hittar du inget jobb som du vill ha? Sök en sommarkurs istället! Passa på att läsa något som antingen intresserar dig eller något som kan bredda ditt cv. Då kan du ansöka om CSN hela sommaren. Det finns dessutom massor av distanskurser om du hade tänkt vara i din hemstad under sommaren. Anmälan till sommarkurserna stänger 15e mars.

Lycka till! 🙂