Alla dina rabatter

10 rätter under 10 kronor per portion

10 rätter för under 10 kr per portion - tips från Studentkortet

Billiga och enkla middagstips för fattiga studenter? Här kommer tio enkla, goda och snabba rätter under 10 kr per portion – passar lika bra till middag som i matlådan hela veckan!

Ärtsoppa (6 portioner)

2 gula lökar
500 g gula ärtor
2 buljongtärningar
1,5 liter vatten
Ett lagerblad
En nypa mejram och/eller timjan
Salt
Peppar

Gör så här: Lägg ärtorna i blöt dagen innan. Häll av vattnet som ärtorna legat i blöt i och fyll på 1,5 liter nytt vatten och koka upp. Skiva löken och tillsätt den tillsammans med kryddorna. Låt ärtsoppan koka i 1,5 timmar på medelvärme. Blanda i buljongen och smaka sedan av med salt och peppar.

Tips! Om du inte vill ha en vegetarisk ärtsoppa kan du knapersteka lite hackad bacon och strö över innan du äter.

Pris: Ca 3 kronor per portion

Potatis och purjolökssoppa (4 portioner)

6 potatisar av mjölig sort
1 gul lök
1 purjolök
1 liter vatten
2 buljongtärningar
Ett lagerblad
En skvätt olja

Gör så här: Skär potatisen i mindre bitar, skiva lök och purjolök, och banka till en vitlöksklyfta. Lägg ner allt i en kastrull och låt det svettas med lite olja. Häll i buljongen och låt det koka upp. Lägg i ett lagerblad och när potatisen börjar bli mjuk smakar du av med salt och peppar.

Tips! För dig som inte vill ha en vegetarisk soppa går det bra att strö lite knaperstekt bacon över soppan.

Pris: Ca 7 kronor per portion

Korvstroganoff med ris (4 portioner)

400 g falukorv
1 gul lök
3 dl grädde
1 msk tomatpuré/ketchup
4 portioner ris
Salt
Peppar

Gör så här: Koka riset enligt anvisningar på paketet. Fräs på korven i några minuter och tillsätt sedan löken och fräs en stund till. Tillsätt grädden och tomatpuré eller ketchup. Smaka av med salt och peppar.

Tips! Om du har lite fransk senap hemma. Ha i en klick för lite extra sting.

Pris: Ca 10 kronor per portion

Vegetarisk spenat och ricotta-pasta (4 portioner)

1 förpackning ricottaost
200 g fryst hackad spenat
1 vitlöksklyfta
En skvätt olivolja
500 g spagetti
Salt
Peppar

Gör så här: Tina spenaten i en kastrull. Pressa i en vitlöksklyfta när det mesta av vätskan kokat bort. Blanda i ricottaosten och smaka av med salt, peppar och en skvätt olivolja.

Tips! Ha i en nypa malen muskot för ännu trevligare smak.

Pris: Ca 7 kronor per portion

Blodpudding med bacon (3 portioner)

500 g blodpudding
1 paket bacon 140g
2 morötter
Lingonsylt

Gör så här: Stek blodpuddingen och baconen. Riv morötter och piffa till med lite lingonsylt.

Pris: Ca 10 kronor per portion.

Vegetarisk Dhal, indisk linskrydda (4 portioner)

1 gul lök
1 morot
2 vitlöksklyftor
2 msk matolja
1 msk färsk riven ingefära
1/2 tsk mald spiskummin
1 krm malen kanel
4 dl röda linser
400 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
1 buljongtärning
2 dl vatten
Salt
Peppar

Gör så här: Skär lök och morötter och pressa vitlöken. Fräs i olja under några minuter. Ha i kryddorna och linserna och låt dem stekas med i ett par minuter. Häll sedan i krosstomat, kokosmjölk, buljong och vatten. Låt grytan koka under lock i 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Pris: Ca 10 kronor per potion.

Broccolipaj (5-6 portioner)

Deg
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk vatten
En nypa salt

Fyllning
250 g broccoli
150 g ost
3 ägg
3 dl mjölk
Salt
Peppar

Gör så här: Blanda ihop ingredienserna till degen tills den är smidig. Låt vila kallt en stund och tryck sedan ut degen i en pajform på 24 cm. Skär broccolin, även stammen i mindre bitar och lägg i formen. Strö över osten. Vispa sedan ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll över. Grädda på 225 grader i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.

Pris: Ca 9 kronor per portion

Enkel tonfiskpasta (4 portioner)

2 burkar tonfisk i vatten
1 gul lök
1 burk creme fraiche
500 g spagetti
Salt
Peppar

Gör så här: Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Stek löken mjuk. Blanda i tonfisken och låt det stekas med i några minuter. Ha i crème fraichen. Krydda upp med salt och peppar.

Pris: Ca 9 kronor per portion

Pasta Carbonara (4 portioner)

100 g sidfläsk
1 dl grädde
4 ägg
50 g riven grana padano
400 g spagetti
Salt
Peppar

Gör så här: Koka pasta enligt anvisningarna på förpackningen. Stek sidfläsket. Knäck äggen och blanda ihop med grädden, osten och kryddor. Häll i det stekta fläsket i grytan med pastan och slutligen äggblandningen. Rör på svag värme en kort stund.

Pris: Ca 10 kronor per portion

Spansk tortilla (4 portioner)

5 ägg
1 gul lök
6 potatisar
Olivolja
Salt
Peppar

Gör så här: Skala och skär potatisen i tärningar. Stek potatisen på medeltemperatur i olja tills den är mjuk. Lägg i den hackade löken när potatisen börjar bli klar. Vispa äggen med salt och peppar. Blanda i den stekta potatisen i äggblandningen och häll tillbaka den i stekpannan. Stek tortillan tills äggen har stannat och den går att vända. Var försiktig så att den inte går sönder.

Tips! Gör en härlig sallad till för pengarna som är över.

Pris: Ca 5 kronor per potion

 

Läs originalartikeln i Metro här!