Alla dina rabatter

Allt du behöver veta om OS

Idag, fredag, drar vinter-OS i PyeongChang igång. Självklart ska vi följa OS och heja fram våra favoritidrottare! Vi har samlat den viktigaste informationen som du behöver för att hänga med i OS-snacket bland dina kursare i skolan.

När, var, hur?

9 februari till 25 februari är det vinter-OS i PyoengChang i Sydkorea.

OS kommer att direktsändas på TV och online. Kanal 5 är den viktigaste kanalen att ha under OS, för den kommer att vara en renodlad OS-kanal som sänder dygnet runt. Du kan också följa OS på Kanal 9, Eurosport 1 och 2 samt streama i Eurosport Player. Programmet hittar du här.

OS-staden PyeongChang ligger åtta timmar före svensk tid, vilket innebär att tävlingarna börjar mitt i natten för oss i Sverige. Är du en riktig tävlingsmänniska? Tänk på att alla i din port inte följer OS med samma intresse och inlevelse J

Sveriges trupp består av 110 aktiva deltagare, varav 51 damer och 59 herrar. 70 av dessa är OS-debutanter. Sverige tävlar i 11 idrotter.

Sporterna i kort

 • Alpint – det handlar om att ta sig så snabbt som möjligt nedför en backe. Man kan bland annat tävla i slalom, storslalom, super-G och störtlopp.
 • Backhoppning – i backhoppning glider åkaren nedför en brant ramp i ca 90 km/h. Vid slutet av rampen gör åkaren avstamp och flyger ut i luften, med målet att flyga så långt som möjligt.
 • Bob – en slädtävling där man åker i en bob. En bob är en täckt släde där man åker två eller fyra personer.
 • Curling – två lag med fyra spelare vardera spelar på en isbana. I slutet av isbanan finns ett så kallat bo där mittpunkten kallas tee. Utrustningen i sporten är stenar och sopar. Målet är att få stenarna att hamna så nära tee som möjligt genom att sopa en bana för dem. Totalt har laget åtta stenar att spela ut.
 • Freestyle och freeskiing – fart, show och förmågan att utföra luftfärder medan man åker skidor kombineras.
 • Ishockey – lagsport som spelas på is där spelarna iklädda skridskor och klubba ska försöka få in pucken i varsin målbur. En match spelas normalt i 60 minuter uppdelat i tre perioder på 20 minuter.
 • Konståkning – skridskoåkaren utför hopp, piruetter och stegsekvenser så fint och konstnärlig som möjligt till musik. Domare poängsätter sedan åkaren efter hur bra han eller hon utförde alla delar i åket.
 • Längdåkning – den äldsta formen av skidåkning, vilken går ut på att åka en viss sträcka på längdskidor så snabbt som möjligt.
 • Nordisk kombination – en kombination av längdåkning och backhoppning.
 • Rodel – en slädtävling där man åker på en mindre och öppen släde med fötterna nedåt banan.
 • Skeleton – en slädtävling där man åker på en öppen och oskyddad släde. Åkaren ligger på mage med huvudet neråt banan.
 • Skidskytte – längdskidåkning kombineras med skytte. Idrotten härstammar från när människor jagade i snölagd terräng.
 • Skridsko – målet är att åka runt en bana på skridskor så snabbt som möjligt.
 • Snowboard – denna sport kombinerar delar från surfing, skateboard och alpin skidåkning.

Några snackisar…

Till OS har Peter Forsberg, som anses vara en av Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna, fått ett hedersuppdrag – han får bära den olympiska elden. I tisdags sprang han sin delsträcka, enligt honom själv kanske lite för fort.

För att inte blandas ihop med Nordkoreas huvudstad Pyongyang har värdstaden för OS ändrat sitt namn. Staden stavar nu sitt namn PyeongChang med stort C.

På grund av en dopingskandal får inte Ryssland delta i OS. De ryska idrottare som kan bevisa att de inte är dopade får delta under namnet ” Olympic Athlete from Russia”. De kommer att bära sådana dräkter och om en rysk deltagare vinner någon medalj kommer den olympiska låten att spelas vid prisutdelningen istället för Rysslands nationalsång.

Nordkorea ska delta i OS! Nord- och Sydkorea kommer att gå under samma flagga på öppningsceremonin och kommer dessutom att ha ett gemensamt hockeylag som går under namnet ”Korea”.

Källor: CNN, Eurosport och Sveriges olympiska kommitté.