Alla dina rabatter

Fixa drömkarriären – 8 steg

Jobb & Karriär Att göra karriär innebär också att du behöver identifiera vad du vill och vart du ska. Följ de här åtta stegen så kan du lyckas med drömkarriären.

Tycker du att karriären står och stampar, eller är du bara missnöjd med var du befinner dig? Kolla då in de här åtta tipsen så kommer du en bra bit på vägen som så småningom leder fram till drömjobbet.

1. Inse att du aldrig blir fullärd

Världen är förändringsbenägen och alla letar hela tiden efter nya sätt att göra affärer och bygga en karriär. Om du bestämmer dig för att dina kunskaper är tillräckligt bra så är det samma sak som att säga att ditt nuvarande jobb också är det. Om du vill ta dig vidare måste du också hålla dig uppdaterad på vad som gäller inom ditt område. Gamla meriter räcker bara så länge.

2. Fråga, lyssna och lär

En bra lyssnare kan lära sig en hel del så stäng inte av när dina kollegor eller chefen vill dela med sig av sina erfarenheter. Låt dem berätta om hur saker och ting fungerar på arbetsplatsen och ta emot när de vill ge feedback på det du åstadkommit. Det finns säkerligen många som gärna skulle vara din mentor, så fråga runt!

3. Gör bra ifrån dig på ditt nuvarande jobb

Där du befinner dig just nu kan också vara den bästa platsen att starta karriären på. Det är få människor som får något gratis här i livet, det gäller att jobba bra och göra det du har åtagit dig. Men föreslå gärna förbättringar för dina chefer, visa dem vad du kan och erbjud din hjälp. Som tack kan du få hjälp med att klättra i karriären. Se till att bli en uppskattad medarbetare helt enkelt!

4. Bygg upp ditt nätverk

Väldigt många rekryterar inom sitt nätverk. Om du har ett väl utbyggt och underhållet nätverk kan det leda till jobb du aldrig hade drömt om. Så var inte rädd för att skapa nya kontakter – men glöm heller inte av att ett nätverk måste fungera åt båda hållen. Du måste kunna erbjuda något själv, inte bara vilja ha. Om du lyckas med det finns det ingen hejd på hur långt du kan komma.

5. Få en tydlig arbetsbeskrivning

Du kanske tror att det du lägger krutet på är det som är viktigt, när det i själva verket är annat som borde prioriteras. När du börjar på ett nytt jobb är det därför viktigt att prata med din chef om hur du ska prioritera, annars slösar du både tid och talang på något onödigt – som dessutom kan hindra dig från att stiga i graderna eller få högre lön.

6. Ta reda på vart du ska

För att haffa drömjobbet behöver du också identifiera vad drömjobbet är. Ditt drömjobb bör innehålla arbetsuppgifter du njuter av och så lite som möjligt av det du hatar. Fundera igenom hur du ser på ansvar och arbetsuppgifter, om du vill starta eget eller om du vill jobba med människor eller teknik. Det är viktigt med en målbild för att veta vad du strävar efter.

7. Förbered dig

Din dröm kan slå in när som helst. Kanske i morgon. Det gäller att vara beredd! Uppdatera ditt cv och se till att hålla det fräscht. Om du springer på en eventuell arbetsgivare, var beredd på att svara på frågor om dig själv och dina karriärmål.

8. Förverkliga drömmen

Låt inte en hektisk tillvaro döda dina planer på en storstilad framtid. Om du har som mål att ta dig någon annan stans – vänta inte. Gör det nu. Se inte ditt nuvarande jobb eller det du håller på med för tillfället som en rastplats där du ska stanna tills du hittar inspiration. Om du har energin är det bara att köra på.

Text: Cecilia Bäcklund
Foto: Shutterstock

Denna artikel är publicerad i samarbete med Shortcut.