Alla dina rabatter

Guide: Så fixar du utlandsjobbet

Jobb & Karriär Längtar du efter jobb utanför Sveriges gränser? Här hittar du grundkursen i att jobba utomlands. För det gäller att göra sin research.
Allt fler svenskar förbättrar cv:t med utlands­erfarenhet, och med över 1,2 miljoner lediga jobb bara i EU:s gemensamma ­platsbank är den internationella karriären definitivt inom räckhåll.

Det finns många skäl till att uppemot en halv miljon svenskar i dag bor eller jobbar utanför Sveriges gränser. Vissa vill uppleva ett nytt land och en ny kultur och andra vill tjäna pengar på att jobba hårt. Många ser också utlandserfarenheten som en riktigt bra start på karriären. Oavsett varför man vill testa sina internationella vingar så finns det hjälp att få här på hemmaplan.

Anna Schotte är en av 60 svenska EURES-rådgivare som är kopplade till Arbetsförmedlingen.
– Vi hjälper svenskar att hitta jobb utomlands. Framför allt inom EU men även runt om i världen. När du bokar ett möte med någon av oss så kan vi till exempel gå igenom hur arbetsmarknaden ser ut i olika länder och var det finns behov av just din kompetens, berättar hon.

När det gäller att hitta utlandsjobbet finns det flera vägar att gå. På EU:s gemensamma platsbank är alla nationella europeiska platsbanker samlade och de allra flesta större arbetsgivare listar dessutom ­lediga tjänster runt om i världen på sina egna webbplatser.

Norden lättast för oss svenskar

Men att hitta jobbet är en sak – att få det och flytta utomlands en annan. Och beroende på var du ska flytta gäller olika regler och lagar.
– Norden är allra lättast. Som svensk medborgare kan du bo och arbeta i ett annat nordiskt land utan att behöva något tillstånd alls. Det är i praktiken som att söka jobb i Sverige, även om det finns så kallade gränsgångarregler som till exempel kan påverka hur du betalar skatt, förklarar Anna Schotte.

Enkelheten är troligen en av anledningarna till att Norge och Danmark med råge toppar listan över var flest svenskar beger sig. En annan anledning är så klart språket, vilket kan förklara att Storbritannien är trea på samma lista.
– Språket är oerhört viktigt. Många svenskar är duktiga på engelska, men det är man inte alltid i andra länder. Ska du söka jobb i Tyskland så är det tyska som gäller, och det begränsar urvalet för dig som söker.

Det finns dock två undantag som kan ge dig chansen att jobba även i länder där man pratar urdu, ryska eller för den delen swahili.
– Många större företag har i dag engelska som koncernspråk, oavsett var i världen kontoret ligger. Dessutom har många svenska callcenters startat upp utomlands, med såväl försäljning som support, där man servar svenska kunder på svenska.

“Registrera dig inom sex månader”

Om du vill lämna Norden men ändå minimera det byråkratiska krånglet så är ett jobb inom EU/EES och Schweiz nästa steg. Den fria rörligheten inom EU ger dig nämligen relativt fria tyglar.
– Inom tre till sex månader, beroende på land, ska du registrera dig för uppehållsrätt. Då ska du kunna visa att du antingen har ett jobb, studerar eller har ekonomiska medel för att kunna stanna i landet. I och med Sveriges medlemskap i EU behöver du inget arbetstillstånd, förklarar Anna Schotte.

Ännu en fördel med att jobba inom EU är att skatte- och försäkringssystemet liknar det svenska och till viss del även är kompatibelt med det.
– Det allra bästa är kanske att du kan tillgodoräkna dig pensionen från ditt utlandsarbete. Den svenska pensionsmyndigheten kan hämta hem uppgifter från andra EU-länder och din inkomst från andra länder inom unionen ger dig alltså pension hemma i Sverige.

Kolla upp regler kring pension

För dig som vill söka dig ännu längre bort så krävs det mer research. Sverige har dubbelbeskattningsavtal med 106 olika länder som alla ser olika ut. Reglerna för arbetstillstånd och uppehållstillstånd varierar också från land till land och din pension – ja, den stannar tyvärr ofta kvar i det land du jobbade i.

Det kan innebära problem om du jobbar många år utomlands och sedan kommer tillbaka till Sverige.
– De svenskar som jobbar i till exempel Dubai eller USA måste se till att göra upp om till exempel pension i sitt anställningsavtal. Jag rekommenderar att alla som ska börja jobba utanför EU går på ett informationsmöte på landets ambassad. Kolla upp vad som händer om du blir sjuk i Thailand eller arbetslös i USA – ta inte lätt på dessa frågor, uppmanar Anna Schotte.

Text: Nanna Brickman och Gustaf Brickman
Foto: Shutterstock