Alla dina rabatter

Så håller matlådan längre

Alla har vi någon gång stått med näsan i matlådan för att avgöra om innehållet är ätbart eller inte. Oftast slutar denna sniff-fest med att vi väljer det säkra före det osäkra och slänger innehållet. Men det finns sätt att förlänga hållbarheten på matlådan och undvika onödigt svinn.

Kyl ner maten snabbt

Lagad mat mår bättre av att kylas ner snabbt. Vinterkylan är perfekt för att kyla ner storkokskastrullen. Eller varför inte ställa ner kastrullen i ett kallvattenbad.

Sänk temperaturen i kylskåpet

Om kylskåpet har en temperatur på 4 grader kan du dubbla hållbarheten på maten jämfört med en temperatur på 8 grader.

Ät inte direkt från matlådan

Reporna som kan uppstå när du äter direkt ur matlådan är en perfekt plats för bakterier.

Tillagat håller längre

Håller grönsakerna på att bli dåliga? Släng ihop en gryta och dra ut på hållbarheten. Tillagat håller ofta längre än färskt.

Frys in mat i portionslådor

Fryst mat kan hålla i upp till ett år.

Upptinad mat kan frysas in igen

Tina upp matlådan i kylskåpet. På det sättet kan du värma upp det du ska äta och ställa tillbaka resten i frysen.

Använd sunt förnuft

Ser, luktar och smakar maten okej – då är den förmodligen det!